Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Column oktober 2018

Communicatie

In een klein dorp is goede communicatie belangrijk. Niet alleen met instanties maar ook de (terug)koppeling naar het dorp moet goed gebeuren. Misverstanden zijn zo ontstaan en instanties krijgen daardoor onterecht de schuld van miscommunicatie. Het is daarom erg belangrijk om berichtgeving als persberichten juist over te brengen en er niet een eigen verhaal van te brouwen. Daar beginnen namelijk de misverstanden, de ergernis en de fout ligt dan altijd bij een ander.
Zo zie ik regelmatig eigen gebrouwen berichten die met mooie woorden worden verfraaid. De boodschap wordt compleet anders overgebracht dan wat de bedoeling was. Vooral in een klein dorp, waar de een het nog beter weet dan de ander, gaan zulke berichten een heel eigen leven leiden met alle gevolgen van dien.

Bij nieuws en informatie over een dorpsactiviteit zijn de gevolgen hiervan nog wel te overzien. Ook al krijgt men dan een negatief beeld van de organisator. “Die heeft het allemaal verkeerd naar buiten gebracht”. Terwijl de berichtgever de boosdoener is.

Stel dat dit gebeurt bij een calamiteit. Dat hoeft niet eens een ernstige calamiteit zijn.
Maar stel dat het dat wel is. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Denk dan nog even terug aan deze column. Leg dan niet de fout bij de juiste informatiebron maar leg die fout bij degene die er een eigen brouwsel van maakte.

Goede communicatie begint bij luisteren.

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter