Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Column februari 2019

Dromen en wensen

Ruim tien jaar geleden werd toenmalig pb Alteveer gevraagd om gedreven dorpsbewoners bij elkaar te zoeken. Samen met de gemeente werden de dromen en wensen van Alteveer verzameld. Dromen bleven, op het evenemententerrein na, dromen. Wensen bleven wensen. Het evenemententerrein, het paradepaardje van wijkaanpak Stadskanaal kent daarmee een intussen toch wel lange geschiedenis. Tien jaar later lezen we dat de "dromen en wensen" weer eens zijn verzameld door middel van een enquete. Door wél 3% van alle huishoudens in Alteveer werd dit ingevuld! De overige 97% nam de moeite niet omdat het misschien te lastig was om het formulier in te vullen en langs te brengen.

Het zou natuurlijk best kunnen. Dat het te lastig was. Om een bijgevoegd formulier uit de schakel in te vullen en even langs te brengen. Je kon de antwoorden natuurlijk ook geven via e-mail of via de telefoon.

Is het niet zo dat het de meeste Alteveersters niet zo veel meer boeit wat er in Alteveer gebeurt? Wordt er allemaal niet teveel beloofd en niet waargemaakt. Wat werd er tien jaar geleden met de dromen en wensen van de inwoners gedaan. Waarom zou je in hemelsnaam nog een keer je dromen en wensen op papier gaan zetten. Wie gaat ze voor Alteveer waarmaken? De vrijwilligers rennen met bosjes tegelijk weg en stichtingen die echt iets konden betekenen voor Alteveer worden opgeheven.

Ruim tien jaar geleden werden deze gedreven dorpsbewoners aan het lijntje gehouden. Er kwamen verschillende werkgroepen. Werkgroepen van 5 of in sommige groepen zelfs meer inwoners omdat iedereen zo enthousiast was. Die zich gingen inzetten om die droom of wens voor Alteveer te realiseren. Inwoners die warmliepen voor hun eigen project. Projecten die door de gemeente als haalbaar werden voorgeschoteld.
De inwoners staken veel vrije tijd in deze projecten. Het was haalbaar. Dan worden mensen enthousiast. Wat logisch is. Men wilde graag dat Alteveer een ouderen complex kreeg waar 24 uur per dag zorg zou komen. Zodat ouderen ook als ze hulpbehoevend werden in Alteveer konden blijven wonen en wat daarnaast ook nog voor werkgelegenheid zorgde. Werkgroep wonen was hier druk mee. Naast werkgroep wonen en evenemententerrein waren er o.a. nog werkgroepen voor jeugd, ouderen en verkeer en veiligheid. Enquêtes werden gemaakt. Er was overleg met allerlei beleidsmedewerkers van de gemeente.
Men voelde zich serieus genomen. Deze dromen of wensen voor Alteveer zouden waar worden gemaakt!

Tot de gemeente de stekker eruit trok. Alteveer droomde en wenste te veel. Er werd in allerlei bochten gekronkeld. Er werden redenen genoemd die kant noch wal raakten. Deze gedreven dorpsbewoners voelden zich genaaid. Wat een tijdverspilling. Wat een desillusie en wat een verlies voor het dorp. Een verlies was het zeker. Zoveel mensen met zoveel realistische plannen.

Wat heeft Alteveer aan de dromen en wensen ronde van 2009 overgehouden?
We hebben een evenemententerrein waar met een beetje geluk een dag per jaar kan worden geschaatst. Waar een klein groepje skeeleraars twee keer in de week, in de zomer, hun rondjes draaien. Waar de trekkertrek wordt gehouden, wat ook meteen het enige evenement is wat er wordt gehouden. Het is duidelijk dat er voor een aantal mensen een droom is waargemaakt. Maar de bijbehorende wensen van de rest van de Alteveersters zijn toch ook jammerlijk genoeg in lucht opgegaan.

Het zou dus echt best kunnen dat het te veel moeite is om zo'n formulier in te vullen en in te leveren. Maar is er echt nog iemand die dat gelooft?


 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter