Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Column januari 2019

Wel of geen zonnepark in Alteveer?

In april schreef ik ook al eens over een zonnepark in Alteveer. Zonder achtergronden te weten. Zonder meer informatie. Puur op gevoel na een brief van LC Energy in de brievenbus.

Nu in januari 2019 heb ik meer informatie, weet ik hoe het park eruit gaat zien, wat dit voor gevolgen heeft voor Alteveer en heb ik vooral ook een hoop boosheid en nare reacties van Alteveersters tegen elkaar gezien.

We hebben nu in januari voor én tegenstanders. De voorstanders lijken het meest rationeel. De tegenstanders reageren veelal uit emotie. De dieren in het bos, de vervuilde grond die het mogelijk gaat opleveren en dat hierdoor het milieu er mogelijk last van gaat krijgen komen hierbij aan bod.
Van de andere kant bekeken, de voorstanders, zo'n zonnepark gaat voor Alteveer voordelen opleveren. Ook voor de inwoners persoonlijk. De energierekening kan waarschijnlijk naar beneden.
Hebben we wel genoeg informatie, de juiste informatie, om echt een goed beeld te hebben? Met de juiste voor en tegens. Ik vraag het me af.

Om ervoor te zorgen dat Alteveer voordeel van dit zonnepark gaat hebben is er een coöperatie in het leven geroepen. Zodat dit hele plan in goede banen wordt geleid en heel Alteveer er voordeel van kan hebben. Die keuze, wel of geen voordeel, maak je dan uiteraard wel nog zelf.
Dit geldt ook voor de inwoners van Alteveer met een huurwoning. Die toch echt afhankelijk zijn van de verhuurder als het om zonnepanelen op het dak van hun huurwoning aankomt. Zonder zonnepanelen op het dak van je woning kun je door deze coöperatie namelijk nog steeds in aanmerking komen voor goedkopere energie.

Misschien is het ook belangrijk om te weten dat het bewuste bos een productiebos is. Wat inhoudt dat de eigenaar van de grond subsidie kreeg voor het aanplanten van dit bos. Die subsidies zijn niet meer rendabel. Er worden na het kappen geen nieuwe bomen meer geplant. Met het zonnepark blijft een groot deel van het bos behouden. Zie de foto.

Ik verbaas me altijd weer wat mensen er op social media uit gooien. Dit gebeurt helaas ook over dit zonnepark. Veilig achter een beeldscherm de meest nare dingen naar elkaar reageren. Mensen van buiten Alteveer worden hier ook bij betrokken. Die vervolgens nog ergere uitspraken doen tegen wat eerst een leuke buurman of buurvrouw was maar nu een akelig mens. Alleen omdat hij of zij een andere mening heeft.

De direct belanghebbenden. De omwonenden. Alleen die mening gaat straks mee tellen in wel of geen zonnepark in Alteveer. Dat zie je in allerlei rechtszaken tegen zonneparken. Dat zal hier niet anders zijn. Als je op afstand woont kun je er tegen zijn maar je stem heeft waarschijnlijk weinig waarde.

In het huidige plan komen de zonnepanelen 50 meter van het achterste huis in het plan te liggen. De bewoners aan de Beumeesweg zullen er naar mijns inziens weinig van zien of last van hebben. Ze zijn solidair met de buren waarvan het huis er straks het dichts bij staat. Dat is heel nobel maar hoe nobel zijn deze mensen nog als ze veel geld kunnen besparen op hun energierekening?

Natuurlijk heeft iedereen hier een eigen mening over. Ik ook. Dat is ook goed. Toch denk ik dat je juist in zo'n klein dorp als Alteveer beter de dialoog met elkaar kunt aangaan. Elkaar af maken op social media en daarbuiten heeft nog nooit tot iets goeds geleid.

Mensen, wees alsjeblieft wat aardiger voor elkaar. Gelukkig Nieuwjaar!


 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter