Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Column maart 2018

In de wachtkamer bij de huisartsOp de een of andere manier zitten er in de wachtkamer bij de huisarts altijd Alteveersters. Niet één maar vaak meerdere tegelijk. 
Het gesprek gaat daarom dan ook al gauw over Alteveer. 
Deze keer gaat het over *vreemden in Alteveer. Hoe het kan dat er steeds meer vreemden in ons dorp komen wonen en dan voornamelijk in de huurwoningen. Deze vraag, van een oudere inwoner, gaf een discussie waar Alteveersters goed in zijn.

De vraag is gauw beantwoord. De inkomens van echte Alteveersters is te laag (**of juist te hoog) om nog in aanmerking te komen voor één van de “nieuwe” eengezinswoningen. Juist voor die woningen komt de “gewone” man niet meer in aanmerking. De huizen waarvoor ze nog wel in aanmerking komen zijn de weinig oudere woningen in de nieuwbouw. Die oudere woningen waar vrijwel geen wisseling in zit. De echte Alteveerster verhuisd niet zo gauw. Daar moet een echte reden voor zijn zoals een slaapkamer beneden of in geval van jongere bewoners een grotere woning met meer slaapkamers. Die verschuiving is er al jaren niet meer. Simpelweg omdat die woningen er niet meer zijn. Eerder had je de bejaardenwoningen in de Iepenlaan waar uiteindelijk veel alleenstaanden (jeugd) woonden. Daarvan verhuisde een deel later naar een eengezinswoning. De ouderen verhuisden vaak alleen als ze in aanmerking kwamen voor een verpleeghuis of bejaardenhuis.

Tijdens en na de herinrichting van de nieuwbouw zijn de meeste bewoners in een nieuwe woning komen te wonen. In veel van de nieuwe woningen wonen nu dan ook nog steeds mensen die er met de verhuisregeling zijn komen wonen. De oude woning werd afgebroken en men kwam in een nieuwe woning terecht, vaak op dezelfde plek. Een woning waar iedereen destijds ook nog gewoon voor in aanmerking kwam.

Een groot deel van deze bewoners zou er door de nieuwe woningwet nu niet meer voor in aanmerking komen. Zolang ze in de dezelfde woning blijven wonen is er niets aan de hand en blijft alles bij hetzelfde. Tot ze willen verhuizen omdat ze echt een andere woning nodig hebben om eerder genoemde redenen. Dan komen ze vaak niet meer in aanmerking voor een andere nieuwe woning in Alteveer. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust.

En daarom is het een simpele optelsom. Vreemden komen in Alteveer wonen omdat het inkomen hoog genoeg maar niet te hoog is voor een van de nieuwe huurwoningen. En laten we wel wezen… Waarom zouden ze niet in Alteveer willen wonen? Misschien is dat een leuke nieuwe discussie voor in de wachtkamer….

*vreemden zijn inwoners die niet oorspronkelijk uit Alteveer komen

** is je inkomen hoger dan € 36.798, - per jaar dan kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning

Belangrijk: Het inkomen wordt bij elke woning getoetst. Samenstelling gezin, leeftijd en inkomen spelen hier allemaal in mee. Wat voor de een niet kan, kan voor de ander misschien wel. Vraag Lefier naar uw mogelijkheden. Beter nu goed voorbereid dan later voor een verrassing komen staan.

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter