Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Nieuws uit Alteveer


26 april - Antonia de Jonge krijgt koninklijke onderscheiding

Vandaag kreeg Alteveerster Antonia de Jonge een koninklijke onderscheiding. Voor het dorp Alteveer heeft zij als vrijwilliger ruim 20 jaar allerlei functies bekleed. Onder andere was zij lid van de ouder en medezeggenschapsraad van Obs 't Zonnedal, penningmeester van Stichting Plaatselijk Belang Alteveer, maakte ze dorpskrant de Roakeldobbe en later nieuwsbrief de Morene, heeft ze een tijd als lid in het bestuur van SMEA gezeten en was ze lid van de patiëntenraad van huisartsenpraktijk De Kroon. Ook was Antonia voorzitter van het wijkradenoverleg voor alle wijkraden in de Gemeente Stadskanaal en schoof ze aan bij het voorzittersoverleg van de gemeente Stadskanaal. Tegenwoordig onderhoudt ze nog steeds de website, die dit jaar 10 jaar bestaat, en is ze lid van de redactie van Alteveer Online.

Antonia, namens de redactie: van harte gefeliciteerd. Meer dan verdient!


‘Particulier' referendum Onstwedde

Een groots opgezette handtekeningenactie moet duidelijk maken hoeveel inwoners van Onstwedde en omgeving bij de gemeente Westerwolde willen horen.

Werkgroep
Dat stellen de leden van een speciaal daarvoor opgezette werkgroep. Zij willen die handtekeningenactie organiseren en zoeken minimaal dertig vrijwilligers. ,,Zij moeten elk huis in Onstwedde en omliggende dorpen bezoeken'', zegt Luuk Houwing. ,,Zo krijgt iedereen de kans zijn mening te geven over aansluiting bij Westerwolde.''

Houwing is de initiatiefnemer van de actie. De aanleiding is de fusie in 2018 van Vlagtwedde en Bellingwedde tot Westerwolde. Toen de twee gemeenten hun voornemen bekendmaakten, lieten mensen uit Onstwedde en omgeving zich meteen horen.

Hun gebied ligt nu in de gemeente Stadskanaal, maar hoorde vele eeuwen bij de landstreek Westerwolde. Zij vinden mede daarom dat hun dorpen bij de nieuwe gemeente moeten horen.

Niets voor voelen
Burgemeester en wethouders van Stadskanaal maakten direct duidelijk niets voor het afstaan van de dorpen te voelen. Burgemeester Baukje Galama maakte dat verschillende keren duidelijk. ,,En als de gemeente Stadskanaal niet akkoord gaat, houdt het op'', zegt Houwing. ,,De vorming van de gemeente Westerwolde is rond, ook qua vorm. In die zin zijn we te laat.''

Toch willen de leden van de werkgroep – Houwing, campingbeheerder Jaap Willems, antiekhandelaar Bert Bakker en oud-schoolmeester Klaas Meijer – een ‘particulier' referendum in de vorm van de handtekeningenactie. ,,Omdat nooit duidelijk is geworden hoe groot de wens precies is om bij Westerwolde te horen'', zegt Houwing. ,,Wij willen dat die vraag wordt beantwoord waarbij de uitkomst dus ook heel goed kan zijn dat de meerderheid bij Stadskanaal wil blijven. We zoeken daarom vrijwilligers voor de actie. Via de Facebookpagina ‘Onstwedde bij gemeente Westerwolde' kunnen mensen zich melden.''

Houwing zegt dat de handtekeningen aan de gemeenteraad van Stadskanaal worden aangeboden. ,,En als een grote meerderheid toch voor aansluiting bij Westerwolde is, hopen we dat het toch zover komt.''

Klik hier voor de Facebookpagina Onstwedde bij gemeente Westerwolde

Bron: DvhN


 


8 april - Energiewacht tour
Vandaag werd de derde etappe van de Energiewacht tour gereden .
Deze tour ging vandaag door Alteveer en omliggende dorpen.

 
In 2015 werd Stadskanaal op de voorlaatste dag aangedaan. Die etappe is de geschiedenisboeken in gegaan als één van de zwaarste ritten in de geschiedenis van de Energiewacht Tour tot nu toe. Door de kou en stormachtige wind lag het peloton bij het verlaten van Stadskanaal al uit elkaar. Stadskanaal heeft bijna 20.000 inwoners en heeft een regiofunctie in het Zuiden van de provincie Groningen. Deze etappe gaat over ruim 130 kilometer en is de langste rit van de zesde editie. Na de start op het Willem Dieperplein in Musselkanaal, een dorp met ruim 6.500 inwoners, gaat het over rechte wegen in Noord-Oostelijke richting naar Onstwedde. In dit dorp staat één van de drie zogenaamde juffertorens die de provincie Groningen rijk is. Het zijn torens met een gemetselde spits. Het is een rit door de Kanaalstreek en Westerwolde. De Kanaalstreek is ontstaan door het ontginnen van de veengebieden begin vorige eeuw. Via Onstwedde en Alteveer komt het peloton in Stadskanaal, waar de finish in de Hoofdstraat getrokken is naast het Stadskanaal, het tien kilometer lange en karakteristieke gelijknamige kanaal. Er worden drie grote rondes gereden afgesloten met drie plaatselijke rondjes in Stadskanaal van ruim twaalf kilometer. De kans op waaiers is in deze etappe meer dan aanwezig en kan het algemeen klassement, ook kijkend naar de afstand, zo maar eens op de kop zetten.
Bron: Energiewacht Tour.


foto: Energiewacht Tour 


Oproepje:
Volleybalvereniging Blijham organiseert een toernooi voor recreanten op dinsdagavond 24 mei.
Onze redactie kreeg de vraag of er recreanten uit Alteveer zijn die mee willen doen met dit volleybaltoernooi.
Bij interesse kunt u de contactgegevens opvragen bij onze redactie.


3 april - 29e Grote Omloop van de Veenkoloniën


1 april - Voorlichting veilig omgaan met landbouwvoertuigen in het verkeer
Vanochtend kregen kinderen van C.b.s de Höchte voorlichtig over het veilig omgaan met landbouwvoertuigen in het verkeer. Scholieren van Terra Groningen vertelden over de gevaren. Tractoren en machines werden beschikbaar gesteld door o.a. Speelman en Bouwland.

 

 

 

 

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter