Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Nieuws Alteveer Online

26 april - Pas op: nep telefonisch Wmo onderzoek

Bij de gemeente Stadskanaal is het bericht binnen gekomen dat meerdere inwoners gebeld zijn in het kader van een Wmo / beoordelingsonderzoek Wmo. Degene die belt stelt steeds onder andere de vraag: “Wat voor schoonmaak)middelen u in huis heeft staan''.

De gemeentebestuurders willen hierbij benadrukken dat deze telefoontjes niet vanuit de gemeente Stadskanaal komen en adviseert mensen die hierover gebeld worden om er niet op in te gaan.

De gemeente onderzoekt welke partij er achter zit.


26 april - Snelheidsduivel rijdt 110 km/uur op N366 waar 70 is toegestaan

Dinsdag 17 april stond voor de politie opnieuw in het teken van snelheidscontroles langs de N366. Ze controleerden ter hoogte van Nieuwe Pekela maar liefst 2.343 voertuigen op hun snelheid. De politie hield die week meerdere controles op de N366, waaronder bij de wegwerkzaamheden bij Ter Apel . De snelheidscontroles werden gehouden in het kader van de zogeheten ‘speedweek'. Een speciale controleweek waarin de politie zich richt op snelheidsovertreders.

De snelheidscontrole op 17 april was een radarcontrole. Daarbij maakt de politie gebruik van een radarapparaat. Van de 2.343 voertuigen die zijn gecontroleerd, reden er 57 harder dan de maximum toegestane snelheid van 70 km/uur. De hoogst gemeten snelheid was 110 km/uur. Het viel de politie daarnaast op dat veel weggebruikers gevaarlijk inhalen.

Wegwerkzaamheden
De radarcontrole vond plaats ter hoogte van Nieuwe Pekela, waar de maximumsnelheid tijdelijk is verlaagd naar 70 km/uur. Wegwerkers zijn daar bezig met het graven van een sloot. Het is voor de veiligheid van de wegwerkers daarom extra belangrijk dat weggebruikers zich aan de maximumsnelheid houden.

Bron: N366 veilig


Open dag Peuterspeelzaal 't Krekeltje 28 april

Peuterspeelzaal 't Krekeltje organiseert 28 april een open dag. U bent van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje samen met uw kind een kijkje te komen nemen.

Peuterspeelzaal 't Krekeltje is er voor alle peuters van 2 1/2 tot 4 jaar.
Iedere dinsdagmiddag van 13:00 tot 15:30 uur en
donderdagochtend van 8:15 tot 11:45.

Tevens zijn we gestart met een dreumesgroep voor dreumesen vanaf 1,5 jaar. Dit vindt twee keer per maand plaats op de maandagochtend van 8:30 tot 10:30 uur. Hierbij is een ouder/verzorger aanwezig. Deelname hieraan is gratis.

Voor meer informatie staan ze op de open dag voor u klaar.

Voorjaarsactie Peuterspeelzaal 't Krekeltje

Op dinsdagavond 24 april heeft de peuterspeelzaal een leuke voorjaarsactie.
Vanaf 18:00 uur komen ze bij u langs met een chocolade assortiment.

U kunt kiezen uit Celebrations, Toffifee, Toblerone of een reep pure chocolade. Deze lekkernijen kosten 2,50 per stuk of 3 voor 7,-

Namens de juffen en de peuters bedankt voor uw steun.


19 april - Plannen voor nieuw ziekenhuis

De Treant Zorggroep wil binnen vijf tot zes jaar een nieuw ziekenhuis bouwen. Dit nieuwe geavanceerde ziekenhuis wordt geschikt voor 24 uurs spoedzorg en gaat de huidige ziekenhuizen in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen grotendeels vervangen. De huidige ziekenhuizen blijven dan voortbestaan als dagziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis komt in Drenthe te staan.

Toekomstplannen
Carla van de Wiel, bestuursvoorzitter van de Treant Zorggroep, bracht gisteren de toekomstplannen naar buiten. Dat deed ze samen met bestuurder David Post in een tour langs de ziekenhuizen in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen. Gisteren zijn dus de medewerkers op de hoogte gebracht.

Spoedzorg
Volgens Treant Zorgroep moet er nu actie ondernomen worden om in de toekomst aan de nieuwe kwaliteitskaders te kunnen (blijven) voldoen. Zo ligt er een voorstel voor de spoedzorg. Er zouden dan zeven keer 24-uur artsen met minimaal twee jaar ervaring aanwezig moeten zijn in een ziekenhuis. Omdat er nu al een artsen tekort bestaat bij de diverse Treant ziekenhuizen moet het nieuwe compacte ziekenhuis uitkomst gaan bieden.

Assen
De situatie zoals die nu ontstaat bij het Refaja, Bethesda, Scheper en mogelijk ook het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is te vergelijken met de situatie rondom de ziekenhuizen in NoordOost Groningen. Daar is inmiddels het nieuwe compacte Ommerlander Ziekenhuis gebouwd. Ook dit ziekenhuis is ontstaan door veranderingen in de gezondheidssector, te weinig artsen en de vergrijzing op het platteland.

A28
Treant heeft laten weten dat het nieuwe ziekenhuis gebouwd gaat worden nabij Beilen aan de A28 of bij klaverblad Holsloot (onder Emmen) aan de A37.


18 april - Coalitie CU-CDA-SP-VVD in Stadskanaal

Informateur Bert Nederveen heeft zijn werkzaamheden afgerond en in een openbare bijeenkomst verslag gedaan van zijn bevindingen. Hij adviseert, na twee weken van gesprekken met alle fracties, om een coalitie van ChristenUnie, CDA, SP en VVD te vormen. Nederveen meent dat met deelname van deze partijen voldaan wordt aan de wens van een “breed” en “stevig” college en recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag.

Nieuwe wethouders
Mochten deze partijen de onderhandelingen succesvol afronden, dan worden Johan Hamster, Goziena Brongers, Machteld Luijken en Goedhart Borgesius de wethouders namens de respectievelijke partijen. Dit brede college zal een ruime meerderheid van 16 zetels van de 23 zetels in de raad hebben. Het aansluiten van SP en VVD is een verandering ten opzichte van het college van nu. Hierin zitten PvdA en Gemeentebelangen.


Uitnodiging CBS 'De Höchte' - vrijdag 20 april

Beste ouders, verzorgers, opa's, oma's en dorpsbewoners,

Onze school CBS ‘De Höchte' is afgelopen jaar helemaal opgeknapt, gerenoveerd en van binnen en buiten geschilderd. We zijn trots op het prachtige resultaat! Daarom willen we u van harte uitnodigen om onze bijzondere school – tot 1968 in gebruik als Lagere Landbouwschool - te komen bekijken op vrijdag 20 april van 8.30 tot 9.15 uur. Op die dag vinden ook de Koningsspelen plaats, dus een feestelijke setting.

Het programma is als volgt:
8.30 uur: verzamelen op het plein van CBS De Höchte
- vlag hijsen door meester Sterenborg - zingen Wilhelmus
- dans Kinderen voor Kinderen ‘Fitlala'
- opening van onze ‘gerenoveerde' school door locoburgemeester J. Hamster

8.40 uur: Koningsontbijt in de klas voor de leerlingen van de school.

8.40-9.15 uur: Alle ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom om de school te bekijken.

9.15 uur: einde programma voor alle belangstellenden.

U bent van harte welkom!

Ingezonden CBS 'De Höchte


16 april - Waar is Alteveer mee bezig?

Waar is Alteveer mee bezig? U kunt het lezen in het programma en projectenagenda 2018- 2019 "Samen werken aan samenwerken" van Alteveer.

Klik op de afbeelding om de pdf te openen.

Programma en projectenagenda Alteveer


15 april - Ingezonden e-mail

Hallo,
Mijn naam is Ina Schenkel. 27 jaar heb ik in Nieuw Buinen gewoond en nu drieenhalf jaar weer terug in het dorp waar ik ben opgegroeid. Weliswaar niet weer aan de beumeesweg 146 maar op Streekje. Ook een prachtige plek met veel ruimte.
Ook hier worden hobby's beoefend zoals vroeger thuis bij mijn ouders Jan en Roelfie Schenkel. Altijd klussen aan auto's en motoren. Voetballers over de vloer, want bij de schenkels kon het en ma had altijd gasten aan tafel. Vond ze gezellig. Ook bij mij thuis kan dat. Gezelligheid!! Voel me weer helemaal thuis hier.

Er zijn natuurlijk veel dingen anders. Vernieuwde beumeesweg, nieuwbouw anders, maar het blijft mijn dorp waar ik ben opgegroeid en waar nog veel van vroeger wonen.

Het enige wat ik heel jammer vind is het evenemententerrein. Altijd maar die troosteloos uitziende gesloten hekken. Vroeger kon iedereen zo de ijsbaan oplopen, om te spelen, stiekem met je vriendje er heen, kortom er was altijd wat te doen. Nu zie je er amper wat. Waar is de gezelligheid van toen gebleven?
Op de ijsbaan hoort toch iets te doen te zijn. Spelende kinderen, meetings, muziek, auto's. Wie mist dit nog meer. Of ben ik de enige in Alteveer die vind dat het gewoon dagelijks toegankelijk moet zijn voor alle inwoners en dat er gebruik moet worden gemaakt van de ruimte om iets te organiseren wat geld op levert voor het hele dorp. Ook de minima in dit dorp moeten toch kunnen profiteren van deze plek. Laat het weten als je het met me eens bent dat de gezelligheid weer naar de kern van het dorp moet.

Groetjes, Ina Schenkel

E-mail mag naar reactie@alteveeronline.nl. Wij sturen de e-mail door.


Ingezonden e-mail Alteveer Online

Wij krijgen met regelmaat e-mails met vragen, oproepjes, vermiste dieren enz. Deze plaatsten we altijd gewoon tussen het nieuws. Na een tijdje wordt dat niet meer terug gevonden. Daarom hebben we vanaf vandaag een aparte pagina voor deze oproepjes, e-mails en vragen. We plaatsen de berichten natuurlijk ook nog gewoon tussen het nieuws.

Op de pagina ingezonden e-mail kunt u iets vertellen over wat u bezig houdt en graag kwijt wilt aan mede Alteveersters. Misschien wilt u een oproepje plaatsen voor kaartjes voor een zieke. Of wilt u iets vertellen over uw hobby. Of zoekt u iets.
Dat kan allemaal op de pagina ingezonden e-mail. De pagina vind u op de pagina nieuws onder de columns.

Uw e-mail met of zonder foto's kunt u sturen naar reactie@alteveeronline.nl


13 april - Gewijzigde openingstijden gemeentehuis Stadskanaal

Het gemeentehuis en het Afval Breng Station zijn, in verband met de komende feestdagen, een aantal dagen gesloten.

De dagen zijn:
Vrijdag 27 april 2018: Koningsdag
Donderdag 10 mei 2018: Hemelvaart
Vrijdag 11 mei 2018: Dag na Hemelvaart
Maandag 21 mei 2018: Tweede Pinksterdag

KCC
Het Klant Contact Centrum, inclusief de afdeling Burgerzaken, is op dinsdag 24 april de gehele dag gesloten. Telefonisch is het KCC die dag alleen voor spoedgevallen bereikbaar.

Afval
Ook het Afval Breng Station (ABS) is vanwege een aantal feestdagen een paar dagen gesloten:
Vrijdag 27 april 2018: Koningsdag
Zaterdag 5 mei 2018: Bevrijdingsdag
Donderdag 10 mei 2018: Hemelvaart
Maandag 21 mei 2018: Tweede Pinksterdag

Bron: gemeente Stadskanaal


11 april - Miniatuurpark voor symbolisch bedrag van 1 euro verkocht aan Tenaxx Wedde

Het Themapark Tenaxx in Wedde wordt uitgebreid met een miniatuurpark over het noorden. De gemeente Stadskanaal heeft het park voor het symbolische bedrag van 1 euro aan Tenaxx verkocht. Stadskanaal betaalde er negen jaar geleden 300.000 euro voor en nam het destijds over van het failliete miniaturenpark Appelscha. Toenmalig wethouder Ferry Booij had er grootse plannen mee maar vond er in de gemeente uiteindelijk toch geen bestemming voor.


Miniaturen in de opslag. Foto: Jur Mellies

Het complete miniatuurpark kwam in jarenlange opslag terecht en er ontstond achterstallig onderhoud. Vragen wat nu de bedoeling is met de miniaturen werden vorig jaar zomer gesteld door raadslid Jur Mellies. Dat resulteerde in een koper. In november meldde zich namelijk Tenaxx uit Wedde. Die zag er wel wat in.

Volgens eigenaar Wouter Oudemans gaat het heel goed met het dinopark. ‘Vorig jaar werd er al fors geïnvesteerd en ook dit jaar gaan we weer uitbreiden. Niet alleen met dinosaurussen maar nu dus ook met het miniaturenpark wat is overgekocht van Stadskanaal'.

Tenaxx gaat het miniaturenpark restaureren en als geheel binnen het themapark opstellen zodat de cultuurhistorische waarde behouden blijft.


11 april - Project Snel Internet genomineerd voor prestigieuze Duitse onderscheiding

Het project rond de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde heeft de aandacht van de oosterburen getrokken. Voorzitter Jan Erik Bohling van Kommune Digital liet het bestuur van de Stichting Snel Internet weten dat het project is genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding ‘Die Digitale Kommune von Morgen'.

Kommune Digital probeert initiatieven te ondersteunen die breedband in heel
Duitsland willen ontwikkelen. De Stichting Snel Internet en de gemeenten zijn uitgenodigd het project in juni te presenteren op de CEBIT, de grote internationale IT-beurs in Hannover. ‘Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe een complex ICT-project door goede lokale samenwerking van gemeenten en burgerinitiatief tot een goed eind gebracht kan worden', aldus Jan Erik Bohling. ‘Zeker een voorbeeld om na te volgen voor anderen in Nederland, Duitsland en daarbuiten!'

Blij verrast
De gemeenten Stadskanaal en Westerwolde en het bestuur van de stichting zijn blij verrast met deze internationale erkenning. ‘Duidelijk een blijk van waardering voor onze inspanningen de afgelopen jaren', aldus Ben Olde Agterhuis, voorzitter van de stichting. Wethouder Bart Huizing van de gemeente Westerwolde: ‘Een leuke opsteker voor onze gemeenten. Bijzonder dat het ook buiten ons gebied is opgevallen!' Wethouder Goziena Brongers van Stadskanaal sluit zich daarbij aan: ‘Een mooie bekroning op dit succesvolle project.'

Aanleg glasvezel eind april van start
Eind deze maand wordt gestart met de daadwerkelijke aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dan wordt het hoofdverdeelstation van de glasvezel geplaatst in Vledderhuizen.


10 jarig jubileum Folkers rijopleidingen

20 en 21 april viert Folkers rijopleidingen het 10 jarig jubileum. Deze dagen kun je bij Folkers gratis een proefles volgen én leuk prijzen winnen waaronder 10x een uur rijles naar keuze.5 april - Chiel Boeser tijdelijk terug als trainer van Alteveer

De selectie van de voetbalvereniging Alteveer wordt tot het einde van de competitie getraind door Chiel Boeser.

Hij neemt tijdelijk het stokje over van Rik Udema die onlangs onverwacht is opgestapt. Het is de derde keer dat Boeser in zee gaat met Alteveer.

Johan Postma is enkele maanden al aangesteld als nieuwe trainer van de zondag vierdeklasser. Hij is op dit moment trainer van zowel Damacota en Froombosch. Postma stopt als trainer van Froombosch om aan de slag te gaan bij Alteveer.


3 april - Analyse: Situatie Stadskanaal schreeuwt om ambitieus bestuur

Tientallen windmolens naast de deur, onzekerheid over de inrichting van het ziekenhuis, geen treinverbinding en bepaald geen overschot aan werkgelegenheid. Stadskanaal krijgt het bijzonder lastig de komende jaren.

'This is how I fight my battles', is de tekst van een Amerikaans gospellied. De nieuwbakken Knoalster coalitie, vermoedelijk onder aanvoering van de ChristenUnie, staat voor een immense opdracht. Stadskanaal heeft de komende jaren een eigen gevecht te voeren. In een periode waarin de Veenkoloniën worden bezaaid met windmolens, de zorgvoorziening van het Refaja Ziekenhuis onder druk staat en de treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal zo onderhand een gebed zonder einde lijkt, hebben de ChristenUnie-leiders bijna hogere machten nodig om Stadskanaal te leiden.

Veendam heeft de betere kaarten

Want vergeleken met Veendam, staat de potentie van de Kanaalstreek flink onder druk. Als forensenplaats voor inwoners die Groningen of Assen door stijgende woningprijzen willen verlaten, is Veendam een aantrekkelijker optie dan Stadskanaal. Met een treinverbinding en een verdubbelde N33 is de stad in een half uurtje goed te bereiken. Ook Assen is per auto zo bereikt.

Dat is te merken aan het bedrijfsleven. Het industrieterrein nabij Wildervank stroomt vol met bedrijvigheid. Een grote onderneming als hondensnackfabrikant Paragon investeert er miljoenen voor de komende jaren en als initiatiefnemer Jac Hanssen zijn plannen kan realiseren, verrijst er een grote fabriek voor zonnepanelen. Voor dergelijke plannen geldt wél: eerst zien, dan geloven.

Wedeka

In Stadskanaal zijn er weliswaar succesvolle middelgrote ondernemers, wordt er gewerkt aan een Innovatiehub, maar is de opdracht levensgroot. Door teruglopende rijkssubsidies gaan de tekorten bij Wedeka flink oplopen en Stadskanaal moet als grootste 'aandeelhouder' jaarlijks miljoenen bijleggen. Daarnaast blijven de bijstandsuitkeringen door allerlei inspanningen toch boven de duizend per jaar liggen. Tel daarbij op dat Stadskanaal de afgelopen jaren voor miljoenen heeft moeten bezuinigen en het geringe perspectief voor de komende jaren is verklaard.

Dependance Groninger Museum?

In dat licht bezien is de suggestie van de Knoalster Partij van de Arbeid niet zo'n gekke gedachte. De PeevanderAa wil een dependance van het Groninger Museum optuigen in Stadskanaal. Groninger Museum-directeur Andreas Blühm vindt het niet eens zo'n gekke gedachte. Met dergelijke creatieve ideeën kan Stadskanaal zich aan de worsteling onttrekken.

Geen Knoalster bloazers

Stadskanaal heeft daarom een sterk bestuur nodig. En dat voert de druk op de ChristenUnie tijdens dit formatieproces op. Een stabiel, ambitieus bestuur is nodig en daar moet de ChristenUnie voor zorgen. Een bestuur dat inzet op het opbouwen van een landelijk netwerk in de maakindustrie, een bestuur dat een sterke lobby richting het provinciehuis kan optuigen en een bestuur dat de situatie goed kan vertolken in het Haagse. Geen lokale bestuurders, alleen gericht op de eigen tent zoals ten tijde van het Akkoord van Westerlee. Nee, grensoverschrijdend, ambitieus, maar niet arrogant. Geen Knoalster bloazers. Stadskanaal heeft namelijk bitter weinig om de komende jaren over te blazen.

RtvNoord - Martijn Folkers


1 april - Bert Nederveen gekozen als informateur nieuw college Stadskanaal

De heer Bert Nederveen, thans wethouder namens de ChristenUnie in de gemeente Zuidhorn, is gekozen als informateur voor het nieuw te vormen college in Stadskanaal.

De gemeenteraadsverkiezingen in Stadskanaal zijn achter de rug. De kiezer heeft gekozen. Grootste partij is geworden de ChristenUnie, gevolgd door de partijen CDA, SP, PvdA, GBS, VVD, Lokaal Betrokken en D66. De volgende stap is te komen tot een college. Traditioneel neemt de grootste partij het voortouw bij het proces van college- of coalitievorming. Een informateur is reeds gevonden. Als eerste staat een ‘fractiebreedoverleg' op de agenda.

Als informateur is gekozen voor de heer Bert Nederveen, thans wethouder namens de ChristenUnie in de gemeente Zuidhorn. De vergadering zal worden voorgezeten door de heer Borgesius. Ook de heer Nederveen is aanwezig. Hij zal als informateur het komende proces begeleiden.

Het is de bedoeling dat bij agendapunt 2 namens iedere fractie een interpretatie van de verkiezingsuitslag wordt gegeven. Ook wordt iedere fractie gevraagd vijf speerpunten te noemen die in het bestuursakkoord zouden moeten worden opgenomen. Het bestuursakkoord is een document dat de partijen die samen de coalitie vormen en het college samenstellen opstellen.

Met deze informatie gaat de informateur aan de slag. Ook zal de informateur dezelfde week nog met elke fractie apart een gesprek voeren. Daarna zal er met de fracties verder worden onderhandeld.

Het fractiebreedoverleg is openbaar en vindt plaats op dinsdag 3 april in de raadszaal van het gemeentehuis. Aanvang 20:00 uur

 

 

 

 

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter