Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Nieuws uit Alteveer

9 augustus
Telegram nog springlevend

Wie verstuurt er nog een telegram? Het antwoord ligt verstopt in Groningen, waar niet alleen de Nederlandse telegramdienst wordt onderhouden, maar ook die van vijftig andere landen. ,,Nederland is de belangrijkste schakel in al het telegram-verkeer van heel de wereld.

Kantoorhond Bowie draait zich nog een keer om in zijn mand terwijl ‘telegram operator' Nicoleta Nizam een bericht doorstuurt. Een condoleance uit het Italiaanse Florence, op weg naar een dorp in Frankrijk. ,,Over een half uur hebben ze hem in hun hand.” Zo'n vijftien medewerkers onderhouden de Nederlandse telegram-dienst, op de eerste verdieping van een kantoorpand dat ook geschikt zou kunnen zijn als woonhuis, in het Groningse Alteveer.

,,Het is een antieke dienst”, geeft eigenaar Rob Hoof ruiterlijk toe. ,,Prehistorisch, misschien zelfs”, vervolgt hij lachend. Over een paar weken heeft hij met zijn bedrijf telegram.nl al vijftien jaar de officiële telegramdienst van ons land in zijn bezit. ,,PTT dreigde met de dienst te stoppen, omdat ze al jaren verlies maakten. Dat is ook niet zo gek, want het gebruik loopt al sinds 1925 terug.” Om het stukje geschiedenis te bewaren nam hij de telegramdienst over, en maakte die zelfs winstgevend.

Want even een geschiedenislesje: hoe werkt zo'n telegram ook weer? Vroeger, en in sommige landen nog steeds, bezocht men een postkantoor en gaf men aan de telegrambediende de geadresseerde en het bericht op. Er werd per woord betaald, en via de telex, die hetzelfde werkt als een fax, werd het bericht verstuurd naar een ander postkantoor. Een bode bracht de telegram bij de geadresseerde en de boodschap was verstuurd.

En tegenwoordig is eigenlijk alleen die telex met pensioen. Althans: in hoekjes van het moderne kantoor in Alteveer staan er nog een paar, maar voor binnenlandse en de meeste buitenlandse telegrammen zijn ze niet meer nodig. ,,Soms wel, voor een bericht naar Jemen bijvoorbeeld”, legt Hoof uit. Hij beheert de telegramdienst van vijftig landen. ,,Nederland, en specifiek Groningen, is dus de belangrijkste schakel in het telegramverkeer”, legt hij uit. ,,Als wij hier stoppen, zullen de overige landen er waarschijnlijk ook de brui aan geven. Nu is elk land nog te bereiken met een telegram.” Hij is in feite de beschermengel van het communicatiemiddel dat de Titanic al gebruikte om de buitenwacht te laten weten dat het met een ijsberg was gebotst.

Maar wie maakt er tegenwoordig nog gebruik van de antieke berichtendienst, in een tijd dat een sms'je net zo makkelijk, misschien wel makkelijker, is gestuurd? ,,We hebben het drukker dan je zou verwachten”, legt Hoof uit. ,,Een sms'je of appje is onpersoonlijk. Je voelt je belangrijk als er een koerier met een telegram speciaal voor jou komt. Daarom bestaat het leeuwendeel uit felicitaties of gelukswensen, bijvoorbeeld.” Maar ook schuldeisers maken gebruik van zijn diensten. ,,Wettelijk is verplicht om een inval door een schuldeiser te melden middels een deurwaarder, een aangetekende brief of een telegram. Veel mensen maken een deurwaardersbrief niet open. Bij een telegram zie je de inhoud pas als je hem opent, en tekenen voor ontvangst is verplicht.”

Een wandeltocht naar het postkantoor is in 2016 niet meer nodig. ,,Zelfs de telegram gaat met haar tijd mee”, lacht Nicoleta Nizam terwijl ze haar computersysteem laat zien. ,,Bestellen kan ook via internet of telefonisch. Alleen maar sneller dus.” Haar telefoon rinkelt aan de lopende band en de ene na de andere felicitatie of condoleance stuurt ze met een paar muisklikken door naar een van de honderd koeriers die in Nederland nog steeds telegrammen bezorgen. ,,Ze printen ze uit, stoppen ze in een bijpassende hoes, een herkenbare rode envelop en gaan op pad. In Duitsland lopen er wel duizenden.”

Als telegrambediende heeft Nizam een geheimhoudingsplicht, waardoor ze privacy hoog in het vaandel heeft staan. Over de inhoud van boodschappen praat ze niet. Alleen bedreigingen worden gemeld. ,,Ik krijg ook wel eens een bericht om door te sturen dat volstaat met wartaal”, lacht ze. ,,Dan blijf je professioneel aan de telefoon, maar als je een bericht uit Zuid-Amerika krijgt waar ‘stuur nu geld of een kettingzaag' in staat, zet je dat achteraf wel aan het denken. Waar ging dat in hemelsnaam over?”

Aan de muur van het Groningse kantoor hangt dan ook een (geanonimiseerd) lijstje met de raarste boodschappen uit vijftien jaar telegrammen versturen. ‘Ik heb last van koude ballen, heeft iemand van jullie nog wat haar voor mij?' en ‘gefeliciteerd met je behaalde bult' zijn favoriet. Ook ‘moeder is erg zeik' staat op het lijstje. Hoof: ,,Als het duidelijk is dat het om een pijnlijke typefout gaat, halen we die eruit. We krijgen ook weleens wat uit Italiaanse postkantoren, met steenkolenengels waar de ontvanger nog een flinke kluif aan gaat hebben om te ontcijferen…”

De bekendste klant is misschien wel onze vorige vorst: toen Beatrix nog koningin was, stuurde ze regelmatig telegrammen. ,,Maar die belde niet zelf”, treurt Hoof. ,,Dan hadden we de hofhouding aan de telefoon. Maar dat is toch ook bijzonder.” Koning Willem-Alexander gebruikt de telegram een stuk minder vaak. ,,En dat is toch jammer”, vindt het hele kantoor.

Bron: Telegraaf.nl

 

 

 

 

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter