Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Nieuws uit Alteveer

26 juni - Motul TT Assen: Vos (KTM Duke Battle) en Bekker (Dutch Ducati Challenge) op pole

DutchGP – Arie Vos en Maarten Bekker starten vanaf pole tijdens de 86e Dutch TT. Vos doet dat in de KTM Duke Battle en Bekker in de Dutch Ducati Challenge. In de volledig natte tweede kwalificatiesessies werden de tijden uit de eerste sessie niet verbeterd.


Maarten Bekker (foto: Jan Timmerman - JTS fotografie)

KTM Duke Battle:
Als eerste van de supportklassen was de KTM Duke Battle aan bod, maar in tegenstelling tot de GP klassen die nog een enigszins droge baan hadden, was het voor de KTM klasse volledig nat. De tijden waren dan ook lang niet van het niveau van een dag eerder. Arie Vos toonde zich wel de snelste in de regen en hield daarbij Michael Verbrugghe en Djim Ulrich achter zich. Robert Schotman mag als tweede starten, maar gaf in de regen wel iets meer toe op Vos dan in droge omstandigheden. Jasper Iwema en Jarno Janssen kozen ervoor om in de natte omstandigheden niet de baan op te gaan.

Dutch Ducati Challenge:
De tweede kwalificatie voor de Dutch Ducati Challenge werd onder dezelfde omstandigheden verreden als bij de KTM klasse en dus werden ook daar geen tijden aangescherpt. Wel was polesitter Maarten Bekker opnieuw veruit de snelste met een tijd van net boven de twee minuten. Allan Ostli zette de tweede tijd op de klokken en Martijn Duijkers de derde tijd.

Bron: Racesport.nl


Rioleringswerkzaamheden ingang VV AlteveerMijn opa is … Geke Pathuis uit Alteveer

Door Paul Abrahams - Kanaalstreek

ALTEVEER – Deze keer is een foto gemaakt van Geke Pathuis. De 67-jarige inwoner van Alteveer is de opa van Tim uit Stadskanaal.

Geke Pathuis heeft altijd de kost verdiend als meubelmaker. Een deur of een kast maken? Of een tuinhuis bouwen? Daar draait hij zijn hand niet voor om. Sinds enkele maanden is kleinzoon Tim de trotse eigenaar van een houten fiets en dat is best bijzonder. Want zoveel houten fietsen rijden er niet in Nederland. Waarschijnlijk stopt de teller bij 100. Geke was zo tevreden over het resultaat dat ie ook maar zo'n rijwiel voor zichzelf heeft gebouwd.

“Ik heb de fiets samen met opa op school laten zien”, vertelt Tim die vaak met opa in de werkplaats aan het knutselen is en later ook meubelmaker wil worden. En anders kraanmachinist. “We hebben verteld hoe de fiets is gemaakt en we hebben een rondje op het plein van de Hagenhofschool gemaakt. Ik mag alleen op de fiets rijden als ik bij opa ben.”

De fietsen zijn gebouwd van oude houten tafels, verklapt Geke. “Lekker droog hout. Ze zijn gemaakt uit het hoofd, zonder tekening. Het heeft me wel een paar slapeloze nachten gekost, maar het is gelukt. Ik heb drie maanden urenlang per dag gewerkt aan de fiets van Tim en vier maanden aan mijn fiets. Maar wat zijn ze mooi geworden hè. Zelfs de koplampen zijn van hout. Of de fiets in productie wordt genomen? Ik denk het niet. Ik maak nog één fiets voor de vader van Tim. Dan kan hij daar volgend jaar Pinksteren de Elfsteden fietstocht op rijden.”

Bron: Kanaalstreek - Paul Abrahams.


Anita begint haar eigen kleinschalige zorghuis

Momenteel werkt Anita Hidding uit Alteveer Groningen als evv-er (eerst verantwoordelijke verzorgende) in een verpleeghuis. Maar ondertussen is ze bezig met het verwezenlijken van een lang gekoesterde droom: haar eigen kleinschalige zorghuis voor dementerende ouderen oprichten. Vrijheid in de Zorg ging het gesprek met haar aan.

‘'Al als klein meisje riep ik altijd al dat ik zuster wilde worden'', vertelt Anita lachend. Toen ze jonger was dacht ze natuurlijk meteen aan zuster in het ziekenhuis, maar later kwam Anita erachter dat haar hart in de ouderenzorg lag. Anita: ‘'In het ziekenhuis zijn mensen kort aanwezig, maar in het verpleeghuis verblijven mensen voor het laatste stukje van hun leven waardoor je echt een band met je cliënten opbouwt.''

‘'Ik ga met plezier naar mijn werk omdat je iets kunt betekenen voor mensen en extra aandacht en genegenheid kunt bieden'', vertelt Anita. Maar door alle bezuinigingen in de zorgsector kan ze niet meer rustig de tijd nemen voor de bewoners. Ze heeft meer taken op haar bordje gekregen en alles moet sneller. Door deze ontevredenheid kwam ze een aantal jaar geleden op het idee om haar eigen zorghuis te beginnen. Een plek waar ze het allemaal anders zou kunnen doen.

‘'Een dochter van een collega begon haar eigen zorghuis voor gehandicapten. Ik was meteen geïnteresseerd en ben mezelf erin gaan verdiepen'', vertelt Anita. Midden in alle voorbereidingen gebeurde er in haar privéleven een aantal zaken waardoor de plannen op een laag pitje kwamen te staan. Maar sinds vorig jaar ging het weer kriebelen bij Anita en samen met haar nieuwe partner besloot ze haar schouders opnieuw onder het ingewikkelde project te zetten.

Anita: ‘'Ik zou graag alle kritiek die ik heb op mijn huidige werk in mijn eigen zorghuis anders willen doen, maar die bezuinigingen kan je gewoon niet tegen gaan. Het voordeel van kleinschaligheid is het feit dat je maar maximaal vijftien bewoners hebt en je deze dus veel meer aandacht kan geven. Ik wil ze graag hun eigen plekje bieden en de privacy die ze vanuit thuis gewend zijn. Op een kleinschalige groep is het ook rustiger, hierdoor hoeven mensen minder snel medicatie omdat je als verzorger veel sneller kan reageren. ‘'

Anita vindt het erg belangrijk om een goede huiselijke sfeer te creëren voor de toekomstige bewoners. Anita: ‘'Natuurlijk willen mensen het liefste thuis blijven wonen, maar in een kleinschalig huis heb je gewoon je eigen plekje. Daarnaast wil ik ook graag de mogelijkheid bieden om samen met je partner te komen wonen. Het lijkt me vreselijk als je na 60 jaar huwelijk zonder elkaar moet wonen.'' Naast partners is er ook plek voor familie in het zorghuis. ‘'Ik wil graag de families er zoveel mogelijk bij betrekken, in de huidige tijd is het ook belangrijk dat deze veel kunnen betekenen.''

Maar de plannen van Anita zijn niet makkelijk te realiseren. Het afgelopen jaar is ze tegen veel problemen aangelopen. Anita: ‘'Op dit moment loop ik erg tegen het financiële plaatje aan. Ik heb een startkapitaal nodig, dus het mooiste is als ik investeerders zou kunnen vinden. Daarnaast ben ik op dit moment druk bezig met oude panden te bekijken, maar het vinden van een geschikt pand is niet makkelijk.''

Omdat Anita nog geen ondernemer was voordat ze aan dit avontuur begon zijn er allerlei praktische dingen zoals personeelszaken en pensioenregelingen die ze moet uitzoeken. Anita: ‘'Ik ben zowel in gesprek met verschillende banken als met een accountant over alle dingen waar ik zelf nog niet uitkom.''

De komende tijd zal Anita nog druk bezig zijn met zaken regelen voordat ze eindelijk haar droom kan realiseren. Graag zou ze in contact komen met lezers die haar misschien meer kunnen vertellen over dit onderwerp of hun ervaringen willen delen. Je kunt haar benaderen via jimbont@icloud.com

Anita: ‘'Ik leer elke dag weer nieuwe dingen bij hoor!''

Auteur: Vera Bosch (redactie Vrijheid in de zorg)
Bron: vrijheidindezorg.nl

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter