Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Nieuws uit Alteveer


Zomertijd

In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur wordt de klok een uurtje vooruit gezet, zodat de nacht een uurtje korter duurt.22 maart - Herindeling Pekela in nieuwe gemeenteraad weer op de rol

In de raadsvergadering van dinsdag 21 maart stond de vraag centraal, hoe nu verder met de gemeentelijke herindeling Pekela, Veendam, Stadskanaal. In een eerdere raadsvergadering was al duidelijk geworden dat Veendam tegen deze herindeling is, terwijl Stadskanaal en Pekela het vermogen en de kracht voor deze samenvoeging juist wel inzien. Gisteravond was bedoeld voor de raadsleden om richting het college hun gevoelens te delen. Welke mogelijkheden zijn er nu eigenlijk. Een andere partner zoeken, niets meer doen of een pas op plaats tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, en wat zijn de gevolgen zowel bestuurlijk, organisatorisch en financieel.

Wethouder Hemmes begon met een korte schets over de hele situatie. Na de besluitvorming van de drie raden is de stuurgroep in Stadskanaal bijeen geweest om te overleggen. Hun conclusie was, nu de gemeente Veendam zich duidelijk heeft uitgesproken om niet samen met Pekela en Stadskanaal te willen er zonder Veendam geen herindeling meer inzit. Derhalve heeft men besloten de stuurgroep op te heffen. De drie besturen hadden op 16 maart een gesprek met gedeputeerde Brouns van de Provincie Groningen. Nadat de gedeputeerde naar ze geluisterd had, deelde hij mee dat nog voor deze zomer de provincie met een reactie zal komen, welke dan teruggekoppeld zal worden naar de gemeenteraad. Mogelijkerwijze gaat Brouns daarvoor eerst nog met weer met de drie besturen praten. Onduidelijk is nog hoe de reactie van de provincie zal zijn, maar Hemmes zegt niet te verwachten dat er een verplichting richting Veendam komt.

De heer Siegers (SP) is van mening dat de gemeentelijke herindeling onderdeel moet zijn van het verkiezingsprogramma voor de gemeentelijke verkiezingen in 2018. Inwoners kunnen dan precies zien welke partij hun belangen het best vertegenwoordigt, derhalve wil hij het over de verkiezingen heen tillen. Siegers gaf in zijn betoog aan dat de fractie van SP geen boodschap heeft aan de opmerkingen van de provincie.

Mevr. Norder-Smit van Samen Voor Pekela (SVP) was kort en bondig. Zij legt de verantwoordelijkheid bij de provincie.

De heer Busemann (PvdA) wil wachten op de reactie van de provincie, maar vraagt zich wel af hoelang de houdbaarheidstermijn van de gemeente Pekela is. Ook baart het hem zorgen de kritieken van verschillende raadsleden in Veendam richting de ambtelijke fusie de Kompanjie. Wethouder Hemmes zegt in een reactie dat hij verwacht dat de gemeente Pekela door de ambtelijke fusie lang kan blijven bestaan. Hij verwacht niet dat Veendam zal stoppen met de Kompanjie omdat hen dat veel geld gaat kosten.

De heer Berghuis (CDA) vindt het besluit van Veendam een brevet van onvermogen. Draineren van dit dossier vindt hij jammer. Hij hoopt op een andere sturing van het Kabinet. Verder wacht het CDA het oordeel van de gedeputeerde af en zegt dat de raad blijvend aan de knoppen zullen draaien.

Mevr. Kneverling (GL) is zeer benieuwd wat de gedeputeerde te zeggen heeft. GL wil dit afwachten om daarna als raad verder te kunnen gaan.

Mevr. Fridrichs (VVD) wil laten onderzoeken of er een kans op herindeling is met Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal en Pekela. Een en ander uit te voeren na de nieuwe raadsverkiezingen in maart 2018. De reactie van wethouder Hemmes is Bellingwedde en Vlagtwedde al vergevorderd is, het zal dus onmogelijk zijn daarbij nog aan te sluiten.

De heer Meilof (CU) Is teleurgesteld en zegt dat er eerst nu rust moet komen en na de nieuwe gemeenteraadsverkiezing de zaak opnieuw te bekijken. Hij geeft aan dat als Pekela zelfstandig blijft, het een klein spelertje zal worden in een groter geheel. Hij hoopt dat de gemeente Veendam gestraft zal worden.

Voorzitter van de inforaad, burgemeester Jaap Kuin zijn samenvatting van het geheel was kort en duidelijk. ‘Pas op de plaats en na de verkiezingen in maart 2018 verdere stappen te nemen'. De raad kan zich daarin vinden.

Bron: Rtv1


Nieuwsbrief snel internet Westerwolde en Stadskanaal

Klik op de afbeelding om de nieuwsbrief helemaal te kunnen lezen.Crowdfunding Anita Hidding - Kleinschalig wonen voor dementerende ouderen

Anita Hidding is bezig om een kleinschalig wonen op te zetten. Een plek waar dementerende ouderen en hun partner samen kunnen blijven wonen.

Klik hier voor de link naar de crowdfunding pagina voor het hele verhaal van Anita, waar u ook een donatie, groot of klein, kunt doen.


2 maart - Meijer's Schoenen Al meer dan 100 jaar een begrip in de regio.

Vorig jaar hebben ze het 100-jarig bestaan gevierd en vandaag zijn Kampe & Dineke Nuus 10 jaar eigenaar van de winkel.

U bent van harte welkom voor een kopje koffie en wat lekkers.


2 maart - RTV1 start digitaal televisiekanaal bij Ziggo

Vanaf vandaag kun je de streekomroep voor Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn (RTV1) zien en horen op de televisie via Ziggo. De kabelaar geeft ons signaal digitaal door op kanaal 41 (TV) en 916 (radio).

Veendam
Het TV signaal is ook te zien in Veendam. Daar geeft SKV ons door op kanaal 25. We zijn nog aan het testen in afwachting van aansluiting via KPN. Die gaat ons ook doorgeven. Tot die tijd kun je nog wat onvolkomenheden verwachten zoals het bij een test meestal gaat. Het TV en radiosignaal loopt via de nieuwe mediahub van de OLON in Hilversum. RTV 1 wil lokale televisie maken voor de mensen in de Veenkoloniën.

Bron: BJ Brinkman - RTV1


2 maart - Provincie gaat dinsdag om tafel met Veendam Stadskanaal en Pekela

De Provincie gaat dinsdag om de tafel met de drie colleges van Stadskanaal, Pekela en Veendam. Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) wil graag weten hoe de drie colleges de besluiten van hun gemeenteraden zien. De provincie wil ook weten wat de vervolgstappen zijn. Volgens Brouns zijn alle gemeenten vooralsnog financieel in staat een poosje zelfstandig te blijven.

Geen haast

Er is dus geen haast om sturend op te treden, maar de gedeputeerde lijkt ervan overtuigd dat Veendam niet zelfstandig kan blijven. Volgens Brouns gaat de vergelijking met de gemeente Haren niet op. Haren is financieel ongezond en staat onder grote druk omdat hier de fusiepartners (Groningen en Ten Boer ) het proces niet langer kunnen uitstellen. Maandag komen de colleges al bij elkaar van Stadskanaal, Pekela en Veendam. Dinsdag worden ze bij de provincie verwacht.

De gemeenteraad van Pekela vergadert 21 maart over een mogelijke ‘nieuwe' herindelingsvariant nu de fusie met Veendam en Stadskanaal is afgeblazen.

Bron: RTV1


Afsluiting N366 komend weekend niet nodig

De provinciale weg N366 blijft komend weekend, zaterdag 4 en zondag 5 maart, gewoon open voor verkeer tussen Nieuwe Pekela en Alteveer. De aangekondigde afsluiting blijkt niet nodig. De werkzaamheden zijn nog niet klaar, maar kunnen plaatsvinden zonder de weg te stremmen.

Afgelopen weekend ging de N366 al een dag eerder open dan gepland. Vanaf zondagmorgen kon het verkeer tussen Nieuwe Pekela en Alteveer weer van de weg gebruikmaken. De werkzaamheden langs de weg zijn nog niet klaar. Ze worden komende week afgerond tijdens reguliere werktijden. Er wordt dan ook nog veel hout opgeruimd. Tijdens de werkzaamheden zal een snelheidsbeperking gelden voor het gedeelte waar werkzaamheden plaatsvinden.

Bron: N366 veilig


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter