Home
Nieuws
Agenda
Bedrijven
Verenigingen
Scholen
Wonen
Uut de oale deuze
Contact

Nieuws Alteveer Online

Werkzaamheden brug Hochterweg/Alteveersterweg gestart

De brug wordt vervangen door een dam met betonnen duiker.

De werkzaamheden zullen zo'n drie weken in beslag nemen.


Gezellige middag van de Zonnebloem zeer geslaagd


Foto: de Zonnebloem

'Ik heb voor de volle 100% genoten'. Dat waren de woorden van één van de gasten na een gezellige middag georganiseerd door de Zonnebloem Alteveer/Onstwedde/Vlagtwedde.

Ruim 150 voornamelijk lichamelijk beperkte, eenzame of alleenstaande ouderen waren zaterdag 16 maart 2019 aanwezig in het zalencentrum de Brinkhof van de gereformeerde kerk te Onstwedde. Allen afkomstig uit Alteveer, Onstwedde of Vlagtwedde.

De hele middag werden we geamuseerd door het Shanty- en Amusementskoor ‘t Kompas uit Emmer-Compascuum. In meerdere pauzes werd er gezorgd voor drinken en wat lekkers. Tijdens de laatste pauze was er een verloting waarbij iedereen een presentje kreeg. We sloten de middag af met een heerlijk stamppotbuffet, verzorgd door de lokale slagerij.

Deze middag was mede mogelijk dankzij alle vrijwilligers van de Zonnebloem, maar ook niet te vergeten dankzij de Fam. Wubs die de locatie beschikbaar stelde en zelf druk meewerkte in de bediening.

Ons volgende uitje: op 24 april 2019 een compleet verzorgde boottocht op de Groningse/Friese wateren.

Namens de Zonnebloem afdeling Alteveer/Onstwedde/Vlagtwedde.

Bron: Westerwolde Actueel

 


Alsnog jodiumtablet voor Kanaalster dorpen

Inwoners van de dorpen Musselkanaal, Alteveer en Onstwedde krijgen binnenkort alsnog jodiumtabletten uitgereikt. Wethouder Lian Veenstra (SP) van de gemeente Stadskanaal meldt dit na schriftelijke vragen van Frits van der Heide (CU). Van der Heide trok aan de bel nadat hij vernam dat het medicijn nog nooit in de dorpen was verstrekt. Ook de lokale apothekers vertelden hem het medicijn niet op korte termijn te kunnen leveren, ook niet in geval van een calamiteit met een kerncentrale.

Wanneer de pillen door de gemeente precies worden uitgereikt is nog onduidelijk. Inwoners kunnen ook op eigen initiatief jodiumpillen bestellen.

 


Vrijheidsbomen bij alle 7 oorlogsmonumenten

Hang uw kaartje in één van de 7 Vrijheidsbomen. Vul de tekst 'Vrijheid is voor mij.... ' aan en hang uw idee over vrijheid in één van de bomen.

Vrijdag 12 april tot maandag 6 mei 2019

Van vrijdag 12 april tot maandag 6 mei staan er bij alle zeven oorlogsmonumenten Vrijheidsbomen.

Kinderen van groep 7 en 8 krijgen op 8 april een les over het begrip 'vrijheid'. Ze krijgen ook een opdracht om de tekst 'Vrijheid is voor mij....' aan te vullen. U kunt ook deze tekst aanvullen en het kaartje met uw tekst in een vrijheidsboom hangen.

Over het educatieve project: Vrijheid is voor mij..
Eén van de projecten die binnen gastgemeente Stadskanaal plaats vindt, is een educatief project. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen krijgen een gastles over de betekenis van vrijheid. Ze gaan daarna aan de slag met het maken van een foto op een plek waar ze zich het meest vrij voelen. Op de foto staat ‘Vrijheid is voor mij..'. Deze tekst vullen ze aan. Een selectie van deze foto's en teksten van kinderen uit Stadskanaal zijn zondag 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Groningen te zien.

Door de vrijheidsbomen op zeven plekken in onze gemeente te plaatsen krijgen alle inwoners, net als de kinderen, de mogelijkheid om hun idee over vrijheid op te schrijven.


Bomenplant tussen Alteveer en Stadskanaal gestart

Langs de N366 tussen Alteveer en Stadskanaal worden de komende tijd nieuwe bomen en struiken geplant. De voorbereidende werkzaamheden zijn maandag 18 maart gestart. De daadwerkelijke bomenplant begint maandag 25 maart en duurt tot eind april. Gedurende die periode kan het verkeer gewoon van de weg gebruik blijven maken. Wel geldt er van 9.00-15.00 uur een beperkte snelheidslimiet van 70 km/uur en moeten weggebruikers rekening houden met in- en uitvoegend werkverkeer.

Afgelopen november is de N366 tussen Alteveer en Stadskanaal breder gemaakt. Daarom zijn de bomen langs dat weggedeelte weggehaald. Om het oorspronkelijke karakter van het gebied te benadrukken, worden er weer nieuwe bomen en struiken langs de weg geplant. De nieuwe bomen komen verder van de weg af te staan, wat de verkeersveiligheid verbetert.

Verschillende soorten

In totaal komen er zo'n vijfhonderd nieuwe bomen van acht verschillende soorten. Door verschillende soorten te planten, zijn de bomen minder kwetsbaar voor ziektes en kunnen verschillende soorten insecten er van profiteren. Ook worden er zo'n 700 struiken geplant. Een deel van die struiken blijft in de winter groen.

Bron: N366veilig.nl


Open dag bij ziekenhuis Refaja

Ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal opent zaterdag 16 maart van 10.00 tot 16.00 uur de deuren voor bezoekers. Zij volgen een speciaal voor de open dag samengestelde route langs diverse afdelingen en specialismen.

Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten. Wie meer wil weten over de mogelijkheden voor een baan bij Treant is tevens van harte welkom. Bezoekers kunnen hun CV laten checken en hun competenties testen met ludieke spellen. Bovendien is er volop informatie over vacatures, stageplaatsen en vrijwilligerswerk. Voor jongeren zijn er speeddates waarmee ze zich kunnen aanmelden voor vakantiewerk bij Treant. En: tijdens de open dag in Refaja wordt het nieuwe digitale patiëntenportaal mijnTreant gelanceerd.

Aanmelden voor de open dag in Refaja is niet nodig.

Bron: Westerwolde Actueel


PvdA Stadskanaal: 'Wild west-praktijk' rond zonnepark in Alteveer

De fractie van PvdA Stadskanaal noemt de 15.000 euro die omwonenden van het zonnepark in Alteveer krijgen als zij geen bezwaren indienen een ‘wild west-praktijk'.

De handelswijze van ontwikkelaar LC Energy drijft een wig in het dorp, aldus de sociaaldemocraten maandag in de raadsvergadering. Een aantal inwoners, die eerder fel gekant was tegen de kap van het bos voor het zonnepark, is nu voor en dat zorgt voor scheve gezichten in Alteveer.

PvdA-woordvoerder Egbert Hofstra noemde dat een ‘wild west-praktijk' en trok de vergelijking met hoe windmolens de regio verscheuren omdat de een wel en de ander daar niet de revenuen van plukt: ,,Wij vinden dit niet bevorderlijk voor het draagvlak.''

‘Ethisch onaanvaardbaar'

Hofstra noemde het ethisch onaanvaardbaar. Burgemeester en wethouders melden eerder, bij de beantwoording van schriftelijke vragen van de PvdA over dit onderwerp, op de hoogte te zijn van die afspraken, maar geen inzicht te hebben in de precieze inhoud daarvan.'

Want en dat stipte wethouder Goedhart Borgesius (VVD) gisteren nog eens aan: ,,Het is een overeenkomst tussen twee private partijen. Wij kunnen daar geen inzicht in eisen. Dat staat de wet zelfs niet toe.''

Hoewel B en W in de schriftelijke beantwoording wel lieten weten een koppeling tussen compensatie en niet indienen van zienswijzen of bezwaren af te keuren, vond Hofstra dat de wethouder er zich wat te gemakkelijk van af maakte. Hij bleef erbij dat de werkwijze van de ontwikkelaar niet de juiste manier is om draagvlak te creëren.

Partij voor de Dieren

Het bedrag van 15.000 euro dat de PvdA noemde is overigens niet nieuw. De Partij voor de Dieren voerde dat in januari van dit jaar al op in soortgelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen. Ook dat college liet weten buiten een dergelijke afspraak te staan.

De lokale en regionale overheid zeggen alleen te gaan over de ruimtelijke inpassing en of er voldoende inspanning is verricht om draagvlak te creëren. Volgens het college gaat alles in goed overleg tussen LC Energy, een lokale energiecoöperatie in oprichting en de Groninger Energiekoepel (GrEK).

Een van de andere zorgen van de PvdA was dat het zonnepark er komt, terwijl afgesproken is dat eerst waar mogelijk zonnepanelen op daken moeten liggen. Borgesius snapte dat, maar: ,,We kunnen mensen moeilijk dwingen zonnepanelen te installeren.''

Nieuwe bomen

Er was geen reden voor de gemeente om geen goedkeuring aan het plan te geven, omdat het zonnepark binnen het op 25 januari 2018 vastgestelde quotum van 300 hectare past. Omdat het gebied bestemd is voor ‘bos' is wel een omgevingsvergunning noodzakelijk.

Een pijnpuntje was ook dat het zonnepark ten koste gaat van een bos. De ontwikkelaar heeft volgens B en W met de provincie Groningen echter al afspraken gemaakt om het verdwijnen van bomen te compenseren met nieuwe bomen in een natuurontwikkelingsgebied ten westen van Ter Apel.

Bron: Dvhn

 

 

 

 

 

 
 
©Alteveer Online | E-mail: reactie@alteveeronline.nl | Webdesign Jennie Greven
 
Volg ons ook op Twitter